Eerwraak in Mashhad, Iran: Slachtoffer van kindhuwelijk doodgestoken door echtgenoot

caret-down caret-up caret-left caret-right
Zeinab
Leeftijd: 18
Doodgestoken: 3 februari 2024
Woonplaats: Mashhad, Razavi Khorasan
Herkomst: Afghanistan
Kinderen: -
Dader: Echtgenoot (23)
Volgens de website Rokna werd een 18-jarige vrouw, die ook slachtoffer was van een kindhuwelijk, op brute wijze vermoord door haar jonge echtgenoot onder het mom van 'eer' in een van de wijken van de stad Mashhad. Ze bezweek aan steekwonden toegebracht door haar man in een ziekenhuis in Mashhad.

De 23-jarige verdachte vluchtte weg nadat hij de misdaad had gepleegd. Enkele uren later keerde hij terug naar huis om de dood van zijn vrouw te bevestigen en werd vervolgens gearresteerd. Hij verklaarde dat hij van plan was zijn vrouw te vermoorden als ze nog in leven was geweest.

Eremoorden, een praktijk waarbij personen door familieleden worden vermoord vanwege vermeende schendingen van de eer, zijn illegaal in Iran. Artikel 301 van het Wetboek van Strafrecht staat echter strafvermindering toe voor echtgenoten die hun vrouw onder bepaalde omstandigheden vermoorden.

Het schadelijke effect van artikel 301, dat leidt tot een toename van het aantal vrouwenmoorden, blijkt duidelijk uit de zaak van Romina Ashrafi. Romina werd door haar vader onthoofd, alleen omdat ze een vriendje had. De vader pleegde de moord nadat zijn advocaat hem had verzekerd dat de maximumstraf voor het doden van zijn dochter vanwege "eer" slechts 3 jaar zou zijn. Hoewel hij door de rechters tot 9 jaar gevangenisstraf werd veroordeeld, werd hij al na 2 jaar vrijgelaten. Toen de rechter hem vroeg waarom hij ervoor had gekozen om zijn dochter te doden in plaats van Bahman Khavari, de man met wie Romina was weggelopen, antwoordde hij: "Als ik Bahman Khavari had gedood, zouden ze wraak op me hebben genomen. Dit is echter niet gebeurd met mijn dochter."

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Gedwongen huwelijk en getagd met , , , .