Eerwraak in Uttar Pradesh, India: Vader wurgt tienerdochter

caret-down caret-up caret-left caret-right
Sandhya
Leeftijd: 17
Gewurgd: 10 februari 2024
Woonplaats: Siddharthnagar, Uttar Pradesh
Herkomst: India
Kinderen: Geen
Dader: Vader
Prahalad Kumar, een inwoner van Siddharthnagar, Uttar Pradesh, werd door de plaatselijke politie gearresteerd voor de moord op zijn 17-jarige dochter Sandhya. Kumar bekende haar te hebben gewurgd met een sjaal vanwege haar relatie met een jongen uit een andere kaste.

Sandhya's lichaam werd op 10 februari ontdekt in het dorp Kharagwar, Siddharthnagar, Uttar Pradesh. Aanvankelijk beschuldigde Sandhya's moeder het vriendje van de moord.

Het onderzoek leidde tot de arrestatie van Prahalad Kumar in Lucknow nadat er tegenstrijdigheden waren gevonden in zijn alibi. De bekentenis van Prahalad Kumar vermeldde zijn verzonnen alibi dat hij naar Mumbai was gereisd voor een baan, terwijl hij in werkelijkheid in Siddharthnagar was gebleven.

Tijdens het verhoor onthulde Prahalad Kumar dat hij Sandhya's relatie met haar klasgenoot afkeurde op grond van kasteverschillen. Hij bekende de moord te hebben gepland onder sociale druk en om zijn reputatie te beschermen.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .