Eerwraak in Gujarat: vrouw gedood als vergelding nadat haar man schoonzoon had gedood

caret-down caret-up caret-left caret-right
Ram Soriya en Ashaba Jhala
Geboren: 1992, 1972
Doodgestoken: 15 mei 2022
Woonplaats: Gujarat
Herkomst: India
Kinderen: geen
Daders: schoonvader Satubha Jhala, broer Lagdheer Soriya
Op zondagochtend 15 mei wordt Ram Soriya door zijn schoonvader Satubha Jhala herkend op een plaatselijke marktplaats in Gujarat. Daarop volgt een dodelijke steekpartij met een scherp voorwerp, omdat Satubha Jhala vindt dat Ram Soriya een jaar geleden niet tegen zijn zin met zijn dochter had mogen trouwen. In India is het van oudsher taboe om met iemand van een andere kaste te trouwen.

Binnen een uur na de moord arriveerde Ram Soriya's boze broer bij Satubha Jhala's huis in Yogeshwar Dham om wraak te nemen. De broer van het slachtoffer, Lagdheer, zag toen de 50-jarige vrouw van Satubha Jhala, Ashaba, en hij stak haar dood.

Er wordt gezegd dat beide families niet gelukkig waren met het huwelijk. De politie stelde een onderzoek in en arresteerde Satubha Jhala en Lagdheer Soriya.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Klokkenluider, Onderzoek en getagd met , , , , .