Model en TikTok-ster Sidra Khalid (22) doodgeschoten vanwege "eer" in een dorp in het Pakistaanse Okara-district

caret-down caret-up caret-left caret-right
Sidra Khalid
Geboren: 2000
doodgeschoten: 1 mei 2022
Woonplaats: Faisalabad
Herkomst: Pakistan
Kinderen: geen
Dader: haar broer Hamza Khalid
Sidra Khalid is de 22-jarige dochter van een gepensioneerde inspecteur van een paramilitaire eenheid en zij heeft een broer en vier zussen, van wie er twee ouder zijn dan zij en getrouwd. Sidra heeft een afgeronde opleiding en zou het ouderlijk huis, in dorp 51R in Okara, in de herfst van 2021 met ruzie hebben verlaten omdat zij een carrière in de showbizz nastreefde.

In haar nieuwe woonplaats Faisalabad bouwt Sidra een onafhankelijk leven op. Ze verdient geld met modellenwerk en wordt een TikTok-ster. Met modellenopdrachten in de grotere steden Islamabad en Karachi gaan de zaken zo goed voor haar dat ze regelmatig geld naar haar familie stuurt.

Bronnen zeggen dat Sidra's ouders en broer een moordplan hadden bedacht dat ze op Eid-al-fitr zouden uitvoeren als ze niet zou stoppen met haar modellencarrière. De familie had haar verteld dat zij vergeven zou worden voor het verlaten van het ouderlijk huis, en het ingaan tegen de wensen van de familie.

Sidra aanvaardde de uitnodiging van haar familie om Eid-al-fitr met hen te gaan vieren. Tijdens een verhitte ruzie zei Sidra naar verluidt dat zij het huis wilde verlaten. Dat werd haar niet toegestaan. Haar broer Hamza greep een pistool en schoot haar in het hoofd en vluchtte het huis uit.

De politie bracht het lichaam naar een ziekenhuis voor postmortem en startte een onderzoek. Bewijsmateriaal op de plaats delict werd veiliggesteld en er werd actief jacht gemaakt op Hamza. Hamza werd gearresteerd en het moordwapen werd gevonden. Naar verluidt heeft Hamza de moord bekend en gezegd dat hij zijn zus in een vlaag van woede had neergeschoten.

Het Renala Khurd politiebureau leidt het onderzoek waarbij de moeder van Sidra als slachtoffer wordt gezien. Verwacht wordt dat, net als in het geval van Qandeel Baloch, de moeder haar zoon in de toekomst zal vergeven en dat Hamza effectief niet meer dan 6 jaar in de gevangenis zal doorbrengen.

Op sociale media wordt Hamza door een aantal jonge Pakistaanse mannen geprezen voor het beschermen van de "eer".

Na het uitvoeren van de autopsie werd het lichaam door de politie aan haar familie overhandigd voor de begrafenis op de plaatselijke begraafplaats.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .