Eerwraak in Gujrat: twee Spaans-Pakistaanse zussen vermoord door schoonfamilie

caret-down caret-up caret-left caret-right
Aneesa Abbas en Arooj Abbas
Geboren: 1998, 2001
Doodgeschoten: 20 mei 2022
Woonplaats: Spanje
Herkomst: Pakistan
Kinderen: -
Daders: schoonvader en oom van vaderskant
Meer dan een jaar geleden trouwden Aneesa Abbas (24) en Arooj Abbas (21) onder dwang met hun neven in Pakistan. De schoonfamilie is ontevreden over de zusters omdat zij hun echtgenoten nog steeds niet naar Spanje hadden meegenomen.

De familie vermoedt dat de zusters ongelukkig waren met hun gedwongen huwelijken en daarom de procedure van de visa voor hun echtgenoten opzettelijk hadden vertraagd. De familie heeft een verhaal verzonnen om de zusters over te halen voor enkele dagen naar Pakistan te komen.

Op vrijdagavond 20 mei 2022 worden de verminkte lichamen van Aneesa en Arooj Abbas gevonden in het huis van hun schoonfamilie in Gujrat. Volgens een politiewoordvoerder zijn de zusjes vermoedelijk gewurgd en doodgeschoten door hun ooms van vaderskant. Een oom is ook de schoonvader van een van de jonge vrouwen.

De politie heeft de zaak nog niet op iemands naam geregistreerd en behandelt de zaak als "eerwraak" en is begonnen met het uitvoeren van invallen om de verdachten te arresteren.

In Pakistan kan een benadeelde partij bij "eerwraak", zoals bijvoorbeeld de moeder, zich bij de politie melden en de daders na verloop van tijd gratie verlenen, waardoor de gevangenisstraf bijzonder kort kan uitvallen. Muhammad Waseem, bijvoorbeeld, kreeg gratie van zijn moeder nadat hij bijna zes jaar achter de tralies had gezeten voor de moord op zijn zus, de socialemediaster Qandeel Baloch.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Innovatie, Onderzoek en getagd met , , .