Tiener vermoord in provincie Gilan, Iran

caret-down caret-up caret-left caret-right
Bita
Leeftijd: 16
Doodgestoken: 20 juli 2023
Woonplaats: Rezvanshahr, Gilan
Herkomst: Iran
Kinderen: geen
Dader: Verloofde Amir (21)
Bita was enig kind. Haar moeder trouwde op jonge leeftijd, maar scheidde van haar man toen Bita werd geboren. Na hun scheiding verhuisden Bita en haar moeder van Qarchak Varamin naar Teheran om samen een nieuw leven te beginnen.

Tijdens een bezoek aan haar grootmoeder van moederskant in Rezvanshahr ontmoette ze Amir. Het is onduidelijk of ze van plan waren om te trouwen. Hoewel ze al een tijdje met elkaar communiceerden, uitte Bita onlangs haar wens om de relatie te beëindigen, waardoor Amir vermoedde dat er misschien iemand anders bij betrokken was en dat Bita overwoog om het uit te maken.

Bita zou zich na 16 jaar met haar vader herenigen. Ze had nieuwe kleren gekocht om een gedenkwaardige indruk op hem te maken. Ze stond langs de weg te wachten op een lift. Haar vrienden zagen haar bij Amir in de auto stappen en sommigen volgden hen.

Amir nam Bita mee naar Choka Township. Daar stak hij haar dood voordat hij de plaats delict verliet. Hij kwam terug met een jerrycan benzine en stak haar lichaam in brand. Een van Bita's vrienden legde het gruwelijke tafereel vast op video en stuurde het naar Bita's moeder met de tekst: "Kom naar Choka Township; Bita is vermoord."

De bewoners van Choka Township informeerden de politie over een zeer verontrustende geur in het gebied. Bij het onderzoek werden de autoriteiten geconfronteerd met een gruwelijke plaats delict. Eerst dachten ze dat het een verkoolde pop was, maar Bita's moeder herkende haar dochter toen ze een armband op het lichaam zag.

Amir was van plan om met Bita te trouwen, maar toen hij merkte dat ze geen interesse had, werd hij achterdochtig, wat leidde tot deze gruwelijke daad.

Bita wist dat een ontmoeting met Amir haar leven in gevaar kon brengen en nam een van haar vrienden in vertrouwen. Ze waarschuwde hen: "Als je niets van me hoort, weet dan dat er iets vreselijks is gebeurd."

Het incident heeft tot verontwaardiging en bezorgdheid geleid, waarbij velen opriepen tot het beëindigen van femicide en pleitten voor vrouwenrechten en vrijheid onder de hashtag #زن_زندگى_آزادى (#WomanLifeFreedom) en #StopFemicide.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .