Syriër steekt zijn vrouw dood voor de ogen van zijn kinderen in Arnhem

caret-down caret-up caret-left caret-right
Onbekend
geboren: -
doodgestoken: 18 augustus 2022
Woonplaats: Arnhem
Herkomst: Syrië
Kinderen: 2 (10-12 jaar oud)
Dader: haar echtgenoot
In de Tuinstraat in Arnhem is donderdagavond 18 augustus 2022 een vrouw doodgestoken door haar man. Buurtbewoners zeggen dat ze de twee jonge kinderen van het echtpaar hard hoorden gillen. Het gezin zou 5 of 6 jaar geleden uit Syrië zijn gevlucht vanwege de oorlog.

De man werd direct aangehouden. Volgens de politie gaat het om een incident in de relationele sfeer, dus ze zijn erg terughoudend in het delen van details.

De kinderen zijn onder de hoede van de Jeugdbescherming geplaatst.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .