Eerwraak in Iran: kickbokskampioen doodt 17-jarige vriendin in Mahmoudabad

caret-down caret-up caret-left caret-right
Anita R.
leeftijd: 17
vermoord: 2 april 2023
Woonplaats: Mahmoudabad, provincie Mazandaran, Iran
Herkomst: Iran
Kinderen: 0
Dader: haar vriend Ali
Excuus: "Eer"
Een afschuwelijk incident van geweld tegen vrouwen heeft Mahmoudabad, provincie Mazandaran, Iran opgeschrikt, waar de 17-jarige Anita R. op 2 april 2023 op brute wijze werd vermoord. De dader was haar vriend Ali, een jongeman die vorig jaar nog in het dorp als wereldkampioen kickboksen werd bejubeld.

Het incident vond plaats in het huis van Ali's vader, waar hij een gebroken glas gebruikte om Anita herhaaldelijk in de nek te steken. Ali vluchtte het huis uit en bleef dagenlang uit handen van de politie. Uiteindelijk werd hij gepakt toen zijn vluchtauto werd getraceerd.

Ali heeft de misdaad toegegeven en beweert dat hij uit liefde heeft gehandeld. Er wordt aangenomen dat hij Anita heeft vermoord als "eerwraak", een term die wordt gebruikt om de moord op een vrouwelijk familielid aan te duiden die de familie te schande zou hebben gemaakt. In Iran kunnen mannen die dergelijke misdaden plegen aanzienlijke strafvermindering krijgen op grond van artikel 301 van het wetboek van strafrecht.

Volgens berichten hoorden buren een ruzie tussen Ali en Anita op de dag van de misdaad, naar verluidt als gevolg van Ali's verdenking tegen Anita. Zij informeerden Ali's vader, die het levenloze lichaam van Anita ontdekte toen hij thuiskwam.

Dit tragische incident benadrukt het voortdurende probleem van geweld tegen vrouwen in Iran, waar dergelijke misdaden vaak niet serieus genoeg worden genomen door de autoriteiten. Als de rechtbank dit inderdaad classificeert als een "eerwraakmoord", zal Ali waarschijnlijk niet meer dan 3 jaar gevangenisstraf krijgen, een straf die geen recht doet aan het slachtoffer en haar familie. De Iraanse regering moet krachtiger optreden om dergelijke misdaden te bestrijden en de rechten van vrouwen in het land te beschermen.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .