Eerwraak in Iran: vrouw vermoord door haar man in Kahnuj

caret-down caret-up caret-left caret-right
Naamloze vrouw
geboren: -
doodgestoken: maart 2023
Woonplaats: Kahnuj, Kerman Province
Herkomst: Iran
Kinderen: 1 jonge zoon
Dader: haar man S.M.
Een vrouw is door haar man doodgestoken in een zogenaamde eerwraakmoord in Kahnuj in de provincie Kerman in Iran. De vermoedelijke moordenaar beweerde dat zijn vrouw ontrouw was, maar dat is nog niet bewezen.

Nadat hij haar had meegenomen naar de bergen rond Zarchin, vermoordde hij haar met meerdere messteken en verbrandde haar lichaam. Zij is de 13e vrouw die op deze manier door een familielid in Kahnuj is vermoord.

In Iran kan een man als verdediging tegen moord aanvoeren dat zijn vrouw ontrouw was. De Iraanse wet is gebaseerd op de Sharia, die bekend staat als vrouwonvriendelijk. Deze verdedigingstactiek kan resulteren in een gevangenisstraf van maximaal 3 jaar.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .