Eerwraak in Iran: Maryam Soleimani (28) vermoord door haar vader en twee broers in regio Eland Khoy

caret-down caret-up caret-left caret-right
Maryam Soleimani
leeftijd: 28
vermoord: 14 april 2023
Locatie: Qezel Akh, regio Aland Khoy, Iran
Herkomst: Iran
Kinderen: 3
Dader: haar vader en broers
Excuus: "eer"
Maryam Soleimani, een 28-jarige vrouw uit het dorp Qezel Akh in Iran, is op 14 april 2023 vermoord door haar vader en twee broers. Het incident vond plaats in de regio Aland, nabij de stad Khoy. Maryam's lange haar werd afgeschoren en ze werd ernstig geslagen, gemarteld en uiteindelijk opgehangen.

Men vermoedt dat de moord is gepleegd vanwege "eergevoel". Volgens lokale mensenrechtenorganisaties werd Maryam vermoord omdat een privé-film van haar werd verspreid. Als reactie daarop werd ze door haar vader bij hem thuis uitgenodigd. Maryam was 15 jaar oud toen ze tot een huwelijk werd gedwongen en woonde sindsdien met haar man in Khoy. Ze had drie kinderen.

Deze gruwelijke daad is een schending van de mensenrechten en benadrukt de dringende noodzaak van maatregelen tegen femicide in Iran. De Iraanse autoriteiten moeten hun verantwoordelijkheid nemen om een einde te maken aan femicide en de daders lange gevangenisstraffen opleggen.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .