Vrouw vermoord door man in Pakdasht: politie noemt 'eer' als motief

caret-down caret-up caret-left caret-right
Naamloze vrouw
leeftijd: 37
vermoord: April, 2023
Locatie: Pakdasht, Teheran
Herkomst: Iran
Kinderen: -
Dader: haar man
Excuus: "Eer"
In april 2023 vond een femicide plaats in de stad Pakdasht in de provincie Teheran, Iran. Volgens het persbureau Harana werd een 37-jarige vrouw vermoord door haar man, waarbij haar relatie met een andere man als motief werd aangevoerd.

Na onderzoek door de politie van Pakdasht bekende de verdachte de moord te hebben gepleegd door zijn vrouw met een stok op het hoofd te slaan en haar lichaam in stukken te snijden en te begraven in de woestijn rond Pakdasht.

Het in stukken gehakte lichaam van de vrouw werd later door onderzoekers gevonden. Het lichaam van het slachtoffer werd overgebracht naar de forensische afdeling voor verder onderzoek.

Dit tragische incident is het zoveelste trieste voorbeeld van femicide en op eer gebaseerd geweld in Iran en onderstreept de dringende noodzaak van actie.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .