Eerwraak in Iran: twee meisjes van 16 en 19 jaar vermoord door familieleden in de bergen van Lorestan

caret-down caret-up caret-left caret-right
Fershteh en Setayesh Mansuri
leeftijd: 19, 16
vermoord: 3 mei 2023
Woonplaats: Lorestan
Herkomst: Iran
Kinderen: 1
Daders: vaders
Op woensdagavond 3 mei werden in de bergen van Lorestan twee meisjes van 16 en 19 jaar, Setayesh en Fershteh Mansuri genaamd, vermoord door hun familieleden. Als motief werd "eer" en "reputatiebescherming" opgegeven.

Fershteh was op 12-jarige leeftijd gedwongen getrouwd met haar neef en was moeder van een 5-jarige zoon, Setayesh was de zus van haar man. Fershteh was ongelukkig met haar leven in armoede. Haar man was verslaafd aan drugs en heeft lange tijd in de gevangenis gezeten voor drugshandel. Fershteh woonde samen met Setayesh in het huis van de ouders van haar man.

In het dorp Abulofa deed een roddel de ronde dat de twee meisjes met mannelijke vrienden op vakantie naar Turkije wilden gaan. Dit was een valse beschuldiging; in werkelijkheid waren Fershteh en Setayesh van plan naar de stad Van in Turkije te gaan om een concert van Iraanse zangers bij te wonen.

Fershteh had geld voor de reis verkregen door haar goud te verkopen. Onder druk van de familie werd de geplande reis geannuleerd.

Naar verluidt verhuisde de familie naar een andere stad om aan de roddels te ontkomen. Toen dezelfde oude geruchten in de stad opnieuw werden verteld, brachten de vaders van Fershteh en Setayesh hun kinderen en kleinkinderen uit Boroujen naar de woning van de vader van Fershteh in Naderi Kohdasht.

Op woensdagavond 3 mei werd Fershteh's 5-jarige zoontje voor haar ogen vermoord. Vervolgens werd Fershteh met meerdere kogels doodgeschoten. Setayesh kreeg te horen dat ze zelfmoord moest plegen en dat als ze dat niet deed dat ze haar zouden vermoorden. Setayesh maakte een einde aan haar eigen leven door een rijstpil te slikken.

De politie in Lorestan startte een onderzoek en arresteerde de vaders en broers van Fershteh en Setayesh. De moeder van Setayesh kreeg door alle stress een aanval en ligt in het ziekenhuis.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .