Man vermoordt zus vanwege 'eer' op bevel van illegale rechtbank in Pakistan

caret-down caret-up caret-left caret-right
Afghaanse vluchteling
Leeftijd: -
Doodgeschoten: 28 juni 2023
Woonplaats: opvangkamp Girdi Jangal, Pakistan
Herkomst: Afghanistan
Kinderen: geen
Dader: broer Syed Mohammad
In een Afghaans vluchtelingenkamp in de buurt van het Chagai-district, langs de grens tussen Afghanistan en Balochistan, werd een Afghaanse vluchteling beschuldigd van een buitenechtelijke relatie met een man.

Een illegale rechtbank, genaamd jirga, onder leiding van de Afghaanse vluchteling Ahmad Shah, legde een boete van 2 miljoen roepies (ca. 22.500 euro) op aan de vermeende minnaar, terwijl de vrouw ter dood werd veroordeeld. Na het vonnis nam de politie de vrouw in beschermende hechtenis, maar gaf haar uiteindelijk terug aan haar familie.

Op 28 juni werd de vrouw door haar familie gepresenteerd aan de illegale rechtbank en daar doodgeschoten door haar broer.

De politie heeft Syed Mohammad gearresteerd en zegt dat er ook actie zal worden ondernomen tegen de leiders van de jirga die betrokken waren bij het buitenrechtelijk opleggen van de doodstraf aan het slachtoffer.

Ahmad Shah is Pakistan ontvlucht om bescherming te zoeken in Afghanistan bij een terreurgroep die hem steunt. Alle anderen die deel uitmaakten van de jirga moeten nog door de politie worden gearresteerd.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .