Eerwraak in Libanon: man vermoordt zijn vrouw voor de ogen van hun drie kinderen in Choueifat

caret-down caret-up caret-left caret-right
Zainab Ali Zaiter
geboren: 1997
doodgeschoten: 25 maart 2023
Woonplaats: Choueifat, Beiroet
Oorsprong: Libanon
Kinderen: 3
Dader: haar man Hassan Musa Zaiter (27 jaar oud ten tijde van het misdrijf)
Op zaterdagmiddag 25 maart 2023 wordt Choueifat, een voorstad van Beiroet, opgeschrikt door een brute moord. De 27-jarige Hassan Musa Zaiter vermoordt zijn vrouw, Zainab, voor de ogen van hun drie kinderen door 10 kogels in haar hoofd te schieten. Hassan vlucht het huis uit en neemt zijn kinderen mee.

Buren bestempelen de moord als eerwraak. Hassan zou zijn gebeld door iemand die hem erop wees dat er foto's van Zainab zonder hoofddoek op internet stonden. Hassan zou de telefoon van Zainab hebben doorzocht en naaktfoto's van haar hebben gevonden. Hassan voelde zich verraden en in zijn eer aangetast. De telefoon van Zainab werd niet gevonden op de plaats delict.

Zainab's broer sympathiseert met de moordenaar en zegt in een video: "Als hij dit niet had gedaan, had ik het gedaan." Hij spreekt over eerherstel van de clan en het wegspoelen van schaamte. Hij is niet op zoek naar "wraak".

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .