Eerwraak in Jhelum: Rugalya Bibi (18) werd door haar ouders in brand gestoken

Rugalya Bibi
geboren: 2004
in brand gestoken: 22 september 2022
Woonplaats: Jhelum
Oorsprong: Pakistan
Kinderen: geen
Daders: haar ouders
Op donderdag 22 september werd de 18-jarige Rugalya Bibi door haar ouders in brand gestoken in de stad Jhelum in de Pakistaanse provincie Punjab. Rugalya werd overgebracht naar het Tehsil ziekenhuis en bezweek daar aan haar brandwonden.

Buren informeerden de autoriteiten dat het om een eerwraakmoord ging.

Toen de politie van Pind Dadan Khan de ouders naar het incident vroeg, gaven zij tegenstrijdige verklaringen. De vader van het slachtoffer verklaarde dat zij brandwonden had opgelopen na een cilinderontploffing in het huis, terwijl de moeder verklaarde dat zij zichzelf in brand had gestoken door kerosineolie over zich heen te gieten.

Toen de politie een nader onderzoek instelde, bleek dat de ouders twijfelden aan het karakter van hun dochter en haar naar verluidt in naam van de eer hadden verbrand. De ouders werden door de politie als verdachten gearresteerd.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Klokkenluider, Onderzoek en getagd met , , , , .