Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Memoona Soomro
geboren: 1995
doodgeschoten: 9 oktober 2021
Woonplaats: Goth Lashkar Khan (Sindh regio, Pakistan)
Herkomst: Pakistan
Kinderen: 1 dochter (10 jaar op het moment van de misdaad)
Daders: haar echtgenoot Zakir Hussain en zwager Sumair Suhiryani worden beschuldigd
In 2006 of 2009 trouwden Memoona and Zakir Hussain, twee jaar later werd hun dochter geboren. Volgens Memoona vader, Eijaz Soomro, klaagde zijn dochter vaak over huiselijk geweld. "Vorige maand belde ze me op en vroeg me haar terug naar huis te brengen. Ze was bang dat haar schoonvader en zwager haar zouden vermoorden", vertelde hij aan de politie.

Op 9 oktober bracht Eijaz een bezoek aan het huis van Memoona. "Toen we erheen gingen, was Zakir niet thuis. Zijn vader en broer kwamen ons tegemoet." Hij zei dat ze hem Memoona niet lieten ontmoeten, die opgesloten zat in een kamer. "Op een of andere manier, toen ze ons ontmoette, smeekte ze ons herhaaldelijk om haar niet alleen te laten."

Tussen het gesprek door kwam Zakir samen met zijn vrienden uit het niets terug naar huis en scheidden de vader en dochter. "Ze sloten ons op en sleepten Memoona ondertussen aan haar haren het huis uit. Plotseling, in de stilte van de nacht, hoorden we geweerschoten. Zakri schoot Memoona neer. Ze stierf ter plekke," voegde de vader van het slachtoffer eraan toe.

Na het misdrijf verborg Zakir het lichaam van de 26-jarige.

Vijf dagen na de aangifte van de misdaad heeft de politie een persbericht uitgegeven waarin staat dat Sumair Suhiryani, Memoona's zwager, is gearresteerd. Tegen hem is een zaak geregistreerd op grond van sectie 302 (straf voor moord) van het Pakistaanse wetboek van strafrecht.

Op 15 oktober zegt agent Amjad Ahmed Shaikh dat ze de belangrijkste moordverdachte, namelijk Memoona's zwager Sumair Sorhiyani, hebben gearresteerd.

Op 18 oktober klaagt Eijaz Soomro over de inactviteit van de politie in Kandhkot. Volgens hem hebben de agenten de moordenaars nog steeds niet gearresteerd en zijn ze deze zaak niet serieus aan het onderzoeken.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Klokkenluider, Onderzoek en getagd met , , , .