Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Faezeh Maleki
geboren: 1999
in brand gestoken: 3 oktober 2021
Woonplaats: Korkoreh (Koerdische provincie, Iran)
Herkomst: Iran
Kinderen: geen
Dader: haar vader Habibollah Maleki wordt beschuldigd
Op zaterdag 2 oktober om 22:30 werd de 22-jarige Faezeh Maleki met ernstige brandwonden opgenomen in het Kosar-ziekenhuis in Sanandaj in Iran. Zeker 85 procent van haar lichaam was verbrand en een dag later is ze aan haar verwondingen overleden.

Zondag publiceerde dr. Iman Navabi het nieuws op zijn instagram pagina: "Haar vader had 85% van haar lichaam verbrand met benzine alleen omdat ze een vriendje had. Ik zal haar foto's niet delen vanwege de ernst van haar verwondingen."

Buren vertellen dat Meleki herhaaldelijk schreeuwde: "Mijn vader heeft me in brand gestoken." Meleki's vriend zei dat ze vol leven zat en niet het type was voor zelfdoding.

Vrouwenrechtenactivisten beweren dat Faezeh Maleki, die onlangs van haar man scheidde, het slachtoffer was van een zogenaamde eerwraak.

Activisten beschuldigen Maleki's vader ervan haar met benzine te hebben overgoten en haar in brand te hebben gestoken in de tuin van de familie in het dorp Dolatabad in de provincie Koerdistan.

De dood van Maleki op 3 oktober heeft geleid tot kleine maar zeldzame protesten in steden in Koerdistan, waarbij vrouwelijke demonstranten eisten dat de gerechtelijke autoriteiten een professioneel onderzoek naar haar dood zouden instellen.

Volgens activisten had Maleki op het moment van haar dood een vriendje. In sommige conservatieve plattelandsgebieden zijn Iraanse meisjes en vrouwen die relaties hebben met mannen buiten het huwelijk het doelwit van geweld, soms met de dood tot gevolg.

Maleki's familie houdt vol dat ze aan een depressie leed en zichzelf in brand heeft gestoken, een bewering die door haar vermeende vriend wordt verworpen. De familie heeft ook beweerd dat de vader van Maleki, Habibollah Maleki, brandwonden aan zijn gezicht en handen heeft opgelopen toen hij probeerde zijn dochter te redden.

“Haar vader heeft haar in brand gestoken, maar nu willen haar vader en familie doen alsof Faezeh zichzelf in brand heeft gestoken", zegt een medewerker van het ziekenhuis.

De forensisch arts heeft verklaard dat aangezien er geen particuliere eiser is, er niets kan worden gedaan aan het gerechtelijk onderzoek en de klacht.

Dr. Iman Nabavi heeft zijn post op Instagram moeten verwijderen onder druk en bedreigingen van veiligheidsdiensten. Mohammad Jabbari, de openbare aanklager van Sanandaj, maakte ook bekend dat de actie van Iman Nabavi om dit bericht te publiceren een soort overtreding is.

Wij hebben reeds vele verhalen van brandmoorden in ons archief. Habibollah Maleki zou niet de eerste moordenaar zijn die verwondingen opliep bij het uitvoeren van zijn wandaad. We zijn blij met alle aanwijzingen!

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Conflict, Eerwraak, Klokkenluider, Onderzoek en getagd met , , , , .