Openbaar Ministerie plaatst moordenaar Fathi Atiya op internationale opsporingslijst

caret-down caret-up caret-left caret-right
Victoria Retsjkina
geboren: 1976
doodgestoken: 4 november 2015
Woonplaats: Hoevelaken
Herkomst: Slachtoffer: Rusland, Dader: Libië
Kinderen: 6
Dader: Fathi Atiya (39 jaar oud op het moment van de moord)
Rond het jaar 2000 kwam Fathi Atiya vanuit Libië naar Nederland. Fathi komt uit Bir Al-Ghanam, een dorp in de Libische provincie Zawiya, op 1,5 uur rijden van de hoofdstad Tripoli.

In Nederland ontmoette hij Victoria Retsjkina, oorspronkelijk uit Rusland. Samen hebben ze vijf kinderen en wonen ze in Hoevelaken. Op zijn facebookpagina wisselt Fathi filmpjes van geweld in het Midden-Oosten en van extreem-islamitische organisaties af met foto's van zijn spelende kinderen en beelden van zichzelf tijdens politieke bijeenkomsten.

In 2013 gaat het gezin op vakantie naar Fathi's geboortedorp in Libië. Hij doet alsof de papieren van zijn twee oudste dochters plotseling zoek zijn en hij laat de meisjes achter bij familie. Het zou een jaar duren voordat ze terugkeerden naar Hoevelaken.

Tegen die tijd heeft Victoria de relatie met Fathi al beëindigd. Vanaf juli 2014 zit Fathi 3 maanden in voorarrest op verdenking van ontvoering van zijn kinderen. Fathi dreigde dat "als hij de kinderen niet kon krijgen, Victoria dat ook niet zou doen".

Fatih zou stiekem in de computer van zijn ex-vrouw hebben gekeken en chatgesprekken met een man hebben aangetroffen. Dat zou zijn trots hebben gekrenkt. Aan de kinderen vroeg hij om hulp om weer bij hun moeder te komen.

Op woensdagmiddag 4 november 2015 zou Fathi met een van zijn oudste dochters gaan winkelen in het centrum van Hoevelaken. Terug bij Victoria thuis, vraagt Fathi de kinderen om boven televisie te kijken. De kinderen horen geruzie en geschreeuw. Na een uur gaan de kinderen naar beneden en vinden het lichaam van hun moeder in de schuur. De kinderen waarschuwen de politie en de buren. Victoria zou door Fathi met tien messteken om het leven zijn gebracht.

Na de moord is Fathi gevlucht. Waarschijnlijk verblijft hij in Libië, maar het is ook mogelijk dat hij - mogelijk onder een andere naam - ergens anders is.

Fatih is in 2019 door de rechtbank bij verstek veroordeeld tot 12 jaar gevangenisstraf. Hij werd ook veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf voor de ontvoering van zijn kinderen naar Libië.

In juni 2022 werd Fathi door de Nederlandse autoriteiten op de Nationale Opsporingslijst geplaatst. De politie vraagt mensen die informatie hebben of Fathi hebben gezien contact met hen op te nemen.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek, Politie Zeist en getagd met , , , , .