Eerwraak in Kerala, India: Vader vermoordt minderjarige dochter vanwege relatie met niet-moslim jongen

Tienermeisje
Leeftijd: 14
Vergiftigd: 29 oktober 2023
Woonplaats: Karumalloor, Kerala
Herkomst: India
Kinderen: ze was zelf kind
Dader: Vader Abees Muhammed (43)
Op 29 oktober viel Abees Muhammed, een 43-jarige ingenieur uit Karumalloor, zijn 14-jarige moslimdochter aan en dwong haar om onkruidverdelger te eten. De gruwelijke daad was een reactie op haar relatie met een niet-moslim jongen op haar school. Het tienermeisje overleefde de aanval niet, zij overleed in een privéziekenhuis in Kochi op dinsdag 7 november.

Onderzoek wees uit dat Abees Muhammed zijn dochter aanviel met een ijzeren staaf toen hij ontdekte dat ze contact had met haar vriendje. Ondanks waarschuwingen zette het meisje de relatie voort.

Pogingen van de moeder van het slachtoffer om tussenbeide te komen tijdens de aanval waren tevergeefs. Het meisje had een aanzienlijke hoeveelheid onkruidverdelger binnen gekregen en liep ernstige inwendige schade op, wat tot haar dood leidde.

Voorafgaand aan de fatale daad ontstond er een verhitte ruzie tussen het slachtoffer en haar vader. Abees Muhammed stelde haar een ultimatum en dreigde dat ze de onkruidverdelger moest slikken en als ze dat niet zou doen dat dit ernstige gevolgen zou hebben. Eerder had hij haar telefoon vernietigd toen hij haar betrapte op communicatie met haar vriend, maar ze bleef met haar vriend communiceren door het gebruik van een andere telefoon.

Na de moord werd Abees Muhammed gearresteerd. Aanvankelijk beweerde Abees dat zijn dochter op eigen initiatief zelfmoord had gepleegd. Verklaringen van het slachtoffer en haar moeder spraken dit echter tegen, ze beweren dat Abees haar dwong het onkruidverdelgingsmiddel te slikken om een einde aan haar leven te maken vanwege de niet-goedgekeurde relatie.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .