Lichaam van 17-jarig meisje opgegraven in Nayagarh, Odisha, India: Drie verdachten gearresteerd

caret-down caret-up caret-left caret-right
Jong meisje
Leeftijd: 17
Vermoord: november 2023
Woonplaats: Sorada, Odisha
Herkomst: India
Kinderen: geen
Verdachten: Vader Biprabara Nayak en verwanten
Buurtbewoners trokken aan de bel bij de politie nadat de familie van een 17-jarig meisje uit het dorp Sorada in Nayagarh, een district in de deelstaat Odisha in het oosten van India, op vrijdag 10 november spoorloos verdwenen was en hun huis was afgesloten. Toen buren op die bewuste vrijdagmiddag de vader, Biprabara Nayak, vroegen naar de verblijfplaats van het meisje, ontweek hij het onderwerp. Dit gedrag wekte argwaan bij de buurtbewoners, die de politie informeerden. De politie startte een onderzoek en arresteerde later drie verwanten van het meisje. Deze verdachten leidden de politie naar het begraven lichaam in het Phiringia-gebied van Kandhamal.

Op zaterdag 11 november werd het lichaam opgegraven in aanwezigheid van de officier van justitie. Na een post-mortem werd het lichaam overgedragen aan de familie.

Hoewel de exacte doodsoorzaak nog onbekend is, vermoedt de politie dat het verband houdt met de relatie van het meisje met een jongeman. Er is een zaak geregistreerd onder de artikelen 120B (criminele samenzwering), 201 (het doen verdwijnen van bewijsmateriaal) en 302 (moord) van het Indiase Wetboek van Strafrecht (IPC). De vader van het meisje is voortvluchtig.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , , .