Taner Yaylacı veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf voor eergerelateerde moord op Büşra Kabataş in Turkije

caret-down caret-up caret-left caret-right
Büşra Kabataş
Leeftijd: 15
Vermoord: oktober 2023
Woonplaats: Gebze, Kocaeli
Herkomst: Turkije
Kinderen: ze was zelf een kind
Dader: Taner Yaylacı
In oktober werd de 15-jarige Büşra Kabataş het slachtoffer van een afschuwelijke misdaad in Gebze, Kocaeli. Taner Yaylacı, de voormalige partner van Büşra's moeder, stak haar 25 keer en verbrandde haar uiteindelijk.

Kort na de moord arresteerden agenten van politie Kocaeli Taner Yaylacı.

Tijdens het strafproces kreeg Yaylacı, ondanks pogingen om zijn straf te verminderen door beweringen over provocatie, een onverbiddelijk vonnis. De rechtbank veroordeelde hem tot een levenslange gevangenisstraf voor de moord met voorbedachten rade op Büşra Kabataş.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , , .