Eerwraak in Lüneburg: 19-jarige vermoord door haar vriend

caret-down caret-up caret-left caret-right
Jana D.
geboren: 2002
doodgestoken: 18/19 januari 2021
Verblijfplaats: Lüneburg
Herkomst: slachtoffer: Duitsland; dader: onduidelijk, mogelijk Syrië
Kinderen: geen
Dader: haar vriend Fares A. (ten tijde van het misdrijf 19 jaar)
Jana komt uit Horndorf in het Nedersaksische district Lüneburg, gaat naar school en wil 2021 eindexamen doen. Sinds 2019 is ze samen met de even oude Fares.

Op 18 januari 2021 komt zij 's avonds niet thuis, waarna haar vader met de auto op zoek gaat naar haar. Rond 3 uur 's nachts ontdekt hij haar lichaam in een auto op een forensenparkeerplaats in Lueneburg-Schützenplatz. De volgende middag wordt haar vriend gearresteerd in het huis van zijn ouders. Het mes is gevonden.

Er is een "bekende Syrische integratiehelper" in Lüneburg, wiens zoon de dader zou kunnen zijn. Anders is de oorsprong onduidelijk.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .