Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Kaneez Fatima, Shabana Akhtar, Faiza Akhtar, Zonara
Geboren: -
doodgeschoten: 30 januari 2021
Verblijfplaats: Sheikhupura in Pakistan
Herkomst: Pakistan
Kinderen: 1
Dader: zoon Shakil Akhtar
Op zaterdag 30 januari 2021 wisselde Shakil Akhtar harde woorden met zijn familieleden. Zijn moeder probeerde hem te kalmeren, maar hij luisterde niet naar haar. In plaats daarvan werd hij kwaad en opende het vuur op haar en drie andere vrouwelijke leden van zijn familie. Als gevolg van de schietpartij kwamen zijn moeder Kaneez Fatima, echtgenote Shabana, dochter Faiza en schoonzuster Zonara ter plaatse om het leven. Shakil ontsnapte van de plaats delict.

De districtscommissaris nam kennis van het incident en gaf de plaatselijke politie opdracht de moordenaar zo snel mogelijk te arresteren.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , .