Eerwraak in Mashhad, Iran: 17-jarige vermoordt zijn zus

caret-down caret-up caret-left caret-right
Sajdeh
Leeftijd: 23
Gestikt: 25 april 2024
Woonplaats: Mashhad, Razavi Khorasan
Herkomst: Iran
Kinderen: -
Dader: Broer
Op donderdag 25 april 2024 werd een jonge vrouw genaamd Sajedeh uit het dorp Koor Deh, gelegen in een buitenwijk van Mashhad, vermoord door haar broer. Het motief achter de moord op de 23-jarige gescheiden vrouw werd onthuld terwijl ze op het autopsiebed lag.

Volgens lokale bronnen werd het lichaam van een jonge vrouw donderdagochtend op het autopsiebed gelegd, nadat het was overgebracht van het Taleghani ziekenhuis naar het Medical Examiner's Office in Mashhad om de doodsoorzaak vast te stellen.

Hoewel er geen tekenen waren van vals spel op het lichaam en het mogelijk was dat de 23-jarige vrouw was overleden voordat ze naar het ziekenhuis werd gebracht, stond haar familie erop om het lichaam af te leveren voor de begrafenis zodra ze beweerden dat ze een natuurlijke dood was gestorven. Ondertussen ging Dr. Rezazadeh, het hoofd van de forensische autopsiekamer die de dood van deze jonge vrouw verdacht vond, de autopsiekamer binnen voor meer gedetailleerd onderzoek.

Ondertussen gaf de openbare aanklager, die er niet aan twijfelde dat er een misdaad was gepleegd vanwege het aandringen van de vader van Sajdeh om het lichaam te overhandigen, in een vertrouwelijk bevel aan de rechercheurs om de vader van Sajdeh nauwlettend in de gaten te houden. Deze gerechtelijke maatregelen begonnen toen kolonel Wali Najafi, het hoofd van de afdeling moordzaken en supervisor van de recherchegroep, de hypothese voorstelde dat het misdrijf plaatsvond in een stal op het platteland, waarbij hij wees op de aanwezigheid van een klein strootje en een afvaldeeltje.

De vader van Sajdeh werd onderworpen aan een spervuur van gespecialiseerde vragen in een afgezonderd hoekje van het forensisch gebouw, en plotseling onthulde hij dat de gruwelijke moord gepleegd was door zijn 17-jarige zoon. Hij zei: "Mijn dochter is enige tijd geleden gescheiden van haar man, maar de roddels van de mensen en hun laster over het gedrag van mijn dochter hielden niet op, dus zelfs de vrienden van mijn zoon gaven hem de schuld van het gedrag van zijn zus. Hierdoor werd mijn zoon, die Hanzaleh heet, boos en doodde zijn zus in de stal van de villa waar wij de beheerders zijn, hoewel ik niet van het incident op de hoogte was. Alleen mijn zoon belde me op en informeerde me over de dood van zijn zus. Ik haastte me naar de stal en omdat ik niets kon doen, bracht ik haar levenloze lichaam naar het ziekenhuis. Maar omdat ik bang was dat dit verhaal bekend zou worden, verzweeg ik de moord op mijn dochter."

Na de bekentenis van Sajdeh's vader ging een groep rechercheurs, onder directe leiding van het hoofd van de afdeling moordzaken van Mashhad, naar het dorp Kordeh aan de kant van de Aziatische weg Mashhad-Chenaran en arresteerde Hanzaleh terwijl hij naast de villa zat waar de misdaad plaatsvond. Hij was in gedachten verzonken.

Hanzaleh bekende de moord op zijn zus in de stallen van de prachtige villa. Hij verklaarde dat hij door sommige mensen werd beledigd vanwege het ongewone gedrag van zijn zus. Hij zei: "Toen mijn zus de stal van de villa binnenging, ging ik ook de stal binnen en terwijl ik mijn hand om haar nek sloeg, vroeg ik haar naar haar ongewone gedrag. Ze gaf een aantal irrelevante antwoorden, dus verstikte ik haar om beruchtheid te voorkomen en toen belde ik mijn vader."

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , , .