Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Hadeel Alharthi
geboren: 2002
doodgestoken: 2021
Woonplaats: Saoedi-Arabië
Kinderen: -
Dader: haar broer Abdullah Al Harthi
De 19-jarige Hadeel Alharthi zou door haar broer Abdullah Al Harthi met 6 messteken om het leven zijn gebracht omdat Hadeel een openbaar account had op TikTok en ervoor koos om een vrij leven te leiden.

Haar familie koos er voor om haar broer in bescherming te nemen en om geen aanklacht tegen hem neer te leggen bij de Saudische autoriteiten. Abdullah Al Harthi claimt ook dat hij “mentaal instabiel” is. In combinatie met antieke “door god geïnspireerde” wetgeving zorgt dit er voor dat hij er zonder enige strafoplegging mee wegkomt.

Net als bij de zaak van Qamar laten de reacties op Twitter een beeld zien van een bevolking die het zat is dat de autoriteiten moordenaars van vrouwen met mildheid en genade behandelen, terwijl de "klokkenluiders" bij eremoorden die gewoon opkomen voor gerechtigheid door de autoriteiten meedogenloos en wreed worden behandeld.

Mensenrechtenactivisten in Saudi Arabia zijn bijzonder pessimistisch als het gaat over het krijgen van gerechtigheid voor slachtoffers van eerwraak zoals Hadeel Alharthi, Qamar en vele anderen.

Onze verwachting is dat Saudi Arabië als aartsconservatief land als laatste land ter wereld haar wet- en regelgeving in lijn gaat brengen met internationaal recht.

Wij ontvangen graag alle informatie!

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , , .