Eerwraak in Pakistan: Jong meisje levend verbrand omdat ze wilde trouwen met iemand van haar eigen keuze

Masooma Bibi
Leeftijd: Jong
Levend verbrand: Mei 2023
Woonplaats: Jhang, Punjab
Herkomst: Pakistan
Kinderen: Geen
Daders: Rajab Ali, Jaber, Aamir, Kausar, Sameera, Aasia
Masooma Bibi had haar ouderlijk huis verlaten en openlijk verklaard te willen trouwen met iemand van haar eigen keuze, een beslissing die haar vader niet accepteerde.

Ze werd overgoten met benzine en levend in brand gestoken. Met ernstige brandwonden werd ze met spoed naar het ziekenhuis gebracht. In haar laatste momenten beschuldigde ze haar vader, broers en zussen ervan haar in brand te hebben gestoken.

Op vrijdag 26 mei 2023 arresteerde de politie Rajab Ali (de vader), samen met de broers Jaber en Aamir en de zussen Kausar, Sameera en Aasia. Tariq Mehboob, het hoofd van de districtspolitie in Jhang, had het onderzoeksteam opgedragen alle personen aan te houden die bij deze gruwelijke moord betrokken waren.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .