Eerwraak in Pakistan: Pasgetrouwd stel vermoord in Punjab

Muhammad Zulfiqar en Shagufta Bibi
Leeftijd: 30, 23
Doodgeschoten: 2 augustus 2023
Woonplaats: Phoolnagar, Punjab
Herkomst: Pakistan
Kinderen: geen
Daders: vader en broers van Shagufta
In de vroege uren van woensdag 2 augustus drongen meerdere aanvallers met geweld de woning binnen van Muhammad Zulfiqar, 30 jaar oud, en Shagufta Bibi, 23 jaar oud, en schoten hen dood. De dubbele moord vond plaats in Phoolnagar, in het district Kasur, ongeveer 60 km van Lahore. Als motief voor de misdaad wordt eerwraak genoemd.

Slechts een paar weken daarvoor waren Muhammad en Shagufta in het huwelijk getreden. Shagufta's familie verzette zich echter hevig tegen hun liefde omdat ze al een huwelijk voor haar hadden geregeld met een familielid. Ondanks de sterke weerstand van de familie besloten de twee geliefden om weg te lopen en hun liefde te formaliseren door middel van een wettelijk huwelijk.

De autoriteiten onderzoeken de zaak. Er zijn aanklachten ingediend tegen Shagufta's vader en broers.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .