Kobra Yaghubi (25) vermoord vanwege 'eer' in Nowshahr, Iran

Kobra Yaghubi
Leeftijd: 25
Overleden: 6 augustus 2023
Woonplaats: Chelander, Nowshahr, provincie Mazandaran
Herkomst: Iran
Kinderen: 1
Dader: Echtgenoot
Volgens Rokna is Kobra Yaghubi, een 25-jarige vrouw en moeder van een zesjarig kind, die in het dorp Chelander bij Nowshahr woonde, vermoord door haar echtgenoot in wat wordt beschouwd als een 'eer'-moord.

Op dinsdag 1 augustus drong Kobra's echtgenoot met geweld het huis van haar vader binnen en stak haar meerdere keren. Kobra's echtgenoot, die ernstig verslaafd is aan drugs, vluchtte weg nadat hij haar 12 diepe steekwonden in haar heup, buik en rug had toegebracht.

Ondanks verschillende chirurgische ingrepen die ze onderging nadat ze was opgenomen in het ziekenhuis, bezweek Kobra in de nacht van zondag op maandag 6 augustus aan haar verwondingen.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .