Eerwraak in Piranshahr, Iran: Moord op een jonge vrouw, slachtoffer van een kindhuwelijk en een gedwongen huwelijk

caret-down caret-up caret-left caret-right
Taruskeh Abdollahzadeh
Leeftijd: 21
Vermoord: 14 oktober 2023
Woonplaats: Kaseh Karan, Pirananshahr, West-Azerbeidzjan
Herkomst: Iran
Kinderen: 2
Daders: vader, echtgenoot, schoonvader
Een 21-jarige vrouw genaamd Taruskeh Abdollahzadeh werd op brute wijze vermoord in een eerwraakactie door haar familie in Piranshahr. Taruskeh, een slachtoffer van een kindhuwelijk en een gedwongen huwelijk, werd tegelijkertijd aangevallen en vermoord door haar vader, echtgenoot en schoonvader op 14 oktober 2023.

Ze was ook de moeder van twee jonge kinderen en was onder druk van de familie op een leeftijd jonger dan 18 jaar gedwongen te trouwen met haar neef. Taruskeh probeerde te ontsnappen maar werd gepakt en meegenomen naar het huis van haar oom, waar ze ernstig werd mishandeld. Haar handen, benen, hoofd, gezicht en nek werden gebroken en uiteindelijk werd ze opgehangen met een strop.

De vader, samen met zijn broer en neef, gaven toe dat ze haar hadden vermoord en accepteerden de verantwoordelijkheid voor de misdaad.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Gedwongen huwelijk, Onderzoek en getagd met , , , , , .