Eerwraak in Punjab, Pakistan: Man doodt zus en haar vriend met bijl

Zaitoon Bibi en Fayyaz Hussain
Leeftijden: 20, 20
Vermoord: 21 november 2023
Woonplaats: Alipur tehsil, district Muzaffarnagar, Punjab
Herkomst: Pakistan
Kinderen: geen
Dader: haar broer Mulazim Hussain (22)
Een man in Alipur tehsil, district Muzaffarnagar, in de Pakistaanse provincie Punjab doodde zijn 20-jarige zus Zaitoon Bibi en haar 20-jarige vriend Fayyaz Hussain met een bijl op dinsdag 21 november. De 22-jarige Mulazim Hussain vermoedde dat zijn zus en de man een affaire hadden. Mulazim volgde zijn zus naar de woning van Fayyaz en viel hen aan met een bijl, wat resulteerde in hun onmiddellijke dood. Hij gaf zich over aan de politie en bekende dat hij zijn zus en haar vriendje had vermoord omdat hun relatie een schande zou zijn voor de familie-eer.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .