Eerwraak in Pakistan: 18-jarig meisje vermoord door haar vader vanwege virale dansvideo met jongens

Tienermeisje
Leeftijd: 18
Doodgeschoten: 24 november 2023
Woonplaats: Kolai-Palas district in Kohistan, Provincie Khyber Pakhtunkhwa
Herkomst: Pakistan
Kinderen: geen
Dader: vader
In de bergachtige regio Kohistan, in het noorden van Pakistan, is op vrijdag 24 november 2023 een meisje van 18 jaar van dichtbij met meerdere kogels doodgeschoten door haar vader.

De moord vond plaats in het huis van de familie nadat er foto's en video's van het meisje op social media verschenen waarop ze danst met jongens. Sommigen twijfelen aan de echtheid van de foto's en video's en stellen dat het beeldmateriaal is bewerkt.

Een jirga, een stammenorgaan van dorpsoudsten dat bekend staat om het beslechten van geschillen via eeuwenoude tradities, zou het bevel hebben gegeven voor de executie van het meisje en haar vriendin, die ook op de controversiële foto stond.

Politiewoordvoerder Masood Khan onthulde dat de bevelen van de jirga leidden tot het doodschieten van één meisje, terwijl de politie met succes het tweede meisje redde. Agenten zijn actief bezig met invallen om de leden van de jirga te arresteren, waaronder lokale geestelijken die de bevelen hebben uitgevaardigd. Masood Khan benadrukte dat niemand boven de wet staat en dat iedereen die schuldig wordt bevonden de gevolgen zal moeten dragen.

Wij kennen het verhaal van Mehrab Gichki, de voortvluchtige moordenaar van journaliste Shaheena Shaheen, die boven de wet lijkt te staan en volgens agenten te machtig is om te arresteren.

De vrijspraak van de broer van social media ster Qandeel Baloch vorig jaar, ondanks het feit dat haar moord in 2016 leidde tot internationale verontwaardiging en wetswijzigingen, laat ook zien dat Pakistaanse autoriteiten moeite hebben met het ontmoedigen van eergerelateerd geweld.

Volgens de Human Rights Commission of Pakistan (HRCP) worden jaarlijks ongeveer 1.000 vrouwen vermoord door naaste familieleden onder het mom van het behoud van de familie-eer.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .