Eerwraak in Rasht, Iran: Jonge vrouw in brand gestoken

caret-down caret-up caret-left caret-right
Matin Shabanian
Leeftijd: Jong
Levend verbrand: 2 november 2023
Woonplaats: Beshman, Rasht, Gilan
Herkomst: Iran
Kinderen: -
Dader: Echtgenoot Pouria Nikbein
Pouria Nikbein, de echtgenoot van Matin Shabanian, vermoordde haar door haar in brand te steken onder het mom van "familie-eer". Op donderdag 2 november 2023 bezweek Matin Shabanian, een inwoonster van het dorp Beshman in de buitenwijken van Rasht, provincie Gilan, in het ziekenhuis aan ernstige brandwonden. De jonge kapster was twintig dagen eerder, op zaterdag 14 oktober van hetzelfde jaar, door haar man in brand gestoken.

Pouria Nikbein, ook een inwoner van Rasht, kwam op dezelfde dag om het leven door de verwondingen die hij opliep tijdens de moord.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , .