Eerwraak in Urmia, Iran: Jonge vrouw vermoord door haar 15-jarige broer

caret-down caret-up caret-left caret-right
Vida Dehghan
Leeftijd: 20
Gestikt: 28 oktober 2023
Woonplaats: Urmia, provincie West-Azerbeidzjan
Herkomst: Iran
Kinderen: 2
Dader: broer Kamran (15)
Een jonge vrouw uit Urmia is vermoord door haar 15-jarige broer vanwege 'eer'. Volgens het verslag van mensenrechtenorganisatie Hengaw vond dit incident plaats in Urmia in de nacht van zaterdag 28 oktober 2023. Het slachtoffer, Vida Dehghan, was 20 jaar oud.

Kamran verstikte zijn zus en dook vervolgens onder. Het is vermeldenswaardig dat Vida Dehghan een moeder van twee kinderen was. Ze was een paar jaar geleden na twee jaar getrouwd te zijn geweest van haar man gescheiden en teruggekeerd naar haar ouderlijk huis.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , .