Eerwraak in Sardasht (Iran): Shahin Ebrahimzadeh (21) vermoord door familieleden

caret-down caret-up caret-left caret-right
Shahin Ebrahimzadeh
Leeftijd: 21
Gewurgd: 5 oktober 2023
Woonplaats: Sardasht, West-Azerbeidzjan
Herkomst: Iran
Kinderen: -
Daders: vader, oom
Volgens mensenrechtenorganisatie Hengaw werd de 21-jarige Shahin Ebrahimzadeh, een inwoonster van het dorp "Golan" in Sardasht, op de avond van donderdag 5 oktober 2023 door haar vader en oom meegenomen naar buiten het dorp en vervolgens vermoord als gevolg van wat een "eerwraak" wordt genoemd.

Shahin Ebrahimzadeh werd eerst gewurgd door deze twee familieleden en kreeg daarna meerdere klappen op haar lichaam. Ondanks het verzet van haar vader was Shahin een paar jaar geleden tegen zijn zin getrouwd. Na twee jaar huwelijk scheidde ze echter van haar man en keerde ze terug naar haar ouderlijk huis. Shahin had opnieuw een huwelijkskandidaat gevonden en er wordt aangenomen dat ze door haar familieleden is vermoord vanwege hun woede over haar relatie met de huwelijkskandidaat.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .