Eerwraak in Teheran, Iran: Vader doodt zijn jonge dochter

Naamloze vrouw
Leeftijd: 21
Doodgestoken: 9 december 2023
Woonplaats: Teheran
Herkomst: Iran
Kinderen: Geen
Dader: Vader (51)
Op zaterdag 9 december 2023 heeft een 51-jarige man in Teheran bekend zijn 21-jarige dochter te hebben vermoord. De reden die hiervoor wordt gegeven is haar beslissing om zelfstandig te gaan wonen en te trouwen met een man die ze op internet heeft ontmoet, een beslissing waar haar vader fel op tegen was.

Zo’n acht maanden geleden koos de jonge vrouw voor een single leven. Hiervoor was ze getrouwd met een andere man, maar dat eindigde in een scheiding.

Hoewel de vader bedenkingen had bij de nieuwe man, gaf hij zijn dochter toch een bruidsschat. Ze nam deze bruidsschat zonder aankondiging mee naar het huis van de man.

Bezorgd om haar veiligheid meldde de vader haar verdwijning bij de politie, wat leidde tot de ontdekking van haar verblijfplaats. De situatie escaleerde, resulterend in een verhitte ruzie waarin de vader zijn dochter meerdere keren met een mes stak. Hij ging naar huis en vertelde zijn vrouw over de moord, die hem aanspoorde zichzelf aan te geven bij de politie.

Het is belangrijk op te merken dat het verhaal van de vader niet noodzakelijk de werkelijke omstandigheden weerspiegelt. In Iran kan een vader die veroordeeld wordt voor de moord op zijn dochter vanwege 'eer' maximaal 3 jaar gevangenisstraf krijgen volgens artikel 301 van het Iraanse strafrecht.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .