Eerwraak in Tirunelveli, India: 19-jarige jongen doodt zus

Thangathai
Leeftijd: 20
Vermoord: 5 december 2023
Woonplaats: Tirunelveli, Zuid-Tamil Nadu
Herkomst: India
Kinderen: -
Dader: broer Muthu (19)
Op de avond van dinsdag 5 december 2023, in het district Tirunelveli in het zuiden van Tamil Nadu, vermoordde de 19-jarige Muthu zijn zus Thangathai (20) in een vermoedelijke 'eerwraak'-moord. Thangathai weigerde haar relatie met een collega uit de Scheduled Caste (SC) te beëindigen. Ondanks pogingen van familie om te bemiddelen, liep ze weg met haar partner. Naar aanleiding van een aangifte bracht de politie van Thalaiyuthu Thangathai dinsdagochtend terug naar huis. Muthu maakte echter in een vlaag van woede de hele dag ruzie met haar en vermoordde haar uiteindelijk. De politie van Thalaiyuthu arresteerde Muthu, die de moord bekende, en nam het gebruikte kapmes in beslag. Het onderzoek loopt nog en Muthu wordt aangeklaagd op grond van Sectie 302 (moord) van het Indiase Wetboek van Strafrecht.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .