Pasgetrouwde vrouw in Hisar, India, slachtoffer van eerwraak

caret-down caret-up caret-left caret-right
Sheetal
Leeftijd: 23
Vermoord: 29 oktober 2023
Woonplaats: Hisar, wijk Azad Nagar
Herkomst: India
Kinderen: geen
Daders: oom Jogendra Malik, zussen Sonia, Ranjana, broer Sandeep
Sheetal, een 23-jarige vrouw, werd op 29 oktober 2023 vermoord in Hisar, een stad ten westen van New Delhi, India, in een vermoedelijke eerwraakmoord. Sheetal's oom van moederskant, Jogendra Malik, en haar zussen Sonia en Ranjana, samen met haar broer Sandeep worden ervan verdacht haar op zondagnacht te hebben vermoord en het lichaam onmiddellijk te hebben gecremeerd om ontdekking van de misdaad te voorkomen. De verdachten zijn aangeklaagd op grond van artikelen 302 (moord), 201 (het verdoezelen van bewijs van een misdaad of het afleggen van valse getuigenis om daders te beschermen) en 34 (opzet) van het Indiase Wetboek van Strafrecht.

Sheetal trouwde uit liefde met Mandeep op 29 oktober 2022. De vermeende moordenaars beschuldigden haar ervan dat ze de familie onteerde en vertelden haar dat ze haar zouden uithuwelijken. Een week voor de moord werd Sheetal onder druk gezet om mee te werken aan haar gedwongen huwelijk en toen ze weigerde, sloeg haar oom van moederskant haar in elkaar. Sheetal stuurde Mandeep op zondagmiddag een bericht dat haar familie dreigde haar te vermoorden als ze geen zelfmoord zou plegen. Mandeep sprak met haar af, stelde haar gerust en vertrok. Later ontdekte hij dat Sheetal diezelfde avond was vermoord en gecremeerd.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Gedwongen huwelijk, Onderzoek en getagd met , , , , , .