Eerwraak verhaal
geboren: 1976
doodgeschoten: 1 januari 2012
Woonplaats: Hildesheim / Sarstedt (Nedersaksen)
Herkomst: Syrië/Libanon
Kinderen: 5 of 6 (3-12 jaar)
Dader: Mohammed O., echtgenoot van Abdoal's minnaar
In 1994 komt Abdoal naar Hildesheim. Hij trouwt met de Syrische vrouw Neval en heeft vijf of zes kinderen bij haar. In 2010 gaat hij scheiden en begint hij een affaire met Yasmin. Ze is zijn nicht, ook getrouwd en heeft vier (of zes) kinderen.
Yasmin verlaat waarschijnlijk haar man en verhuist naar een vrouwenopvang. Waarschijnlijk willen Abdoal en Yasmin samen weglopen.
Maar Yasmin's familie is tegen de relatie en bedreigt Abdoal met de dood. Medio 2010 moet hij onderduiken. In de tussentijd is hij in Essen en zes weken voor de misdaad is hij terug in Sarstedt.
Op 1 januari 2012 schoten twee mannen ongeveer tien keer op hem in zijn auto voor een rood stoplicht. Abdoal bloedde dood. Een week later wordt in Gelsenkirchen een 47-jarige Syriër gearresteerd die de moordwapens zou hebben geleverd. Hij wordt beschouwd als de woordvoerder van een wijdvertakte clan.
Ook de vluchtauto is gevonden. Ongeveer twee weken na de misdaad wordt Mohammed O. (38 jaar), de man van Abdoal's minnaar, gearresteerd. Hij is Libanees met een Duits paspoort en had zich bij zijn broer verstopt. De tweede dader is nog steeds op de vlucht. Het gaat waarschijnlijk om de 33-jarige eigenaar van de vluchtauto.
In juni 2012 begint het proces voor de Rechtbank van Hildesheim onder verhoogde veiligheidsmaatregelen. De vrouw van de verdachte en de minnaar van het slachtoffer getuigen niet. De 32-jarige moeder is niet geschikt om te worden berecht en niet in staat om te reizen, en is ondergebracht op een geheime plaats, zo wordt gezegd.
De zus van het slachtoffer getuigt dat haar broer en zijn maîtresse elkaar in 1996 hebben ontmoet. Maar op dat moment was de vrouw al aan de dader beloofd. Ze had hiermee ingestemd. Meer dan 15 jaar later besloot de hele clan van de autohandelaar in Gelsenkirchen, die aanvankelijk was gearresteerd, Abdoal te vermoorden. De clanleider werd vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs, maar hij wordt nog steeds onderzocht.
In juli wordt Mohammed veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Hij had tijdens het hele proces gezwegen. De tweede dader, de zwager van het slachtoffer en waarschijnlijk ook de dader, is nog steeds op de vlucht. In de veroordeling staat dat er blijkbaar een Libanese uitgebreide familie in Hildesheim is, die in een parallelle wereld leeft en de regels van de rechtsstaat niet accepteert, maar er de spot mee drijft. Terwijl het vonnis nog steeds wordt uitgesproken, zijn er nog steeds rellen in de rechtbank. De rechtbank werd ontruimd.
Wat is eerwraak? |
Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:
Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije. |
Laatste berichten
-
Eerwraak in Teheran: Moordenaar veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf
-
Eerwraak in Zehlendorf, Duitsland: Man steekt ex-vrouw dood
-
Man doodt vrouw en man in Gilan, Iran
-
Vrouw doodgeschoten voor de ogen van haar 4-jarige zoontje in Rijswijk
-
Eerwraak in Darrehshahr, Iran: 17-jarig meisje vermoord door haar vader
-
Eerwraak in Swat, Pakistan: Vrouw en drie dochters vermoord
-
Eerwraak in Gwalior, India: Vader wurgt zijn dochter
-
Femicide in Sib en Soran, Iran: Man vermoordt echtgenote en schoonmoeder
-
Eerwraak in Bhanpura, India: Vader gearresteerd voor moord op zijn dochter
-
Eerwraak in Khorasan Razavi, Iran: twee zussen vermoord