Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Ahmed M.
geboren: 1943
doodgeschoten: 29 april 2005
Woonplaats: München
Herkomst: Turkije
Kinderen: dader en slachtoffer zijn huisvaders
Dader: zijn voormalige beste vriend Mustafa A., 56 jaar oud ten tijde van het misdrijf
In het midden van de jaren tachtig woonde Ahmed tijdelijk bij zijn toenmalige beste vriend Mustafa. Gedurende deze periode zou hij de twee minderjarige dochters van zijn gastheer jarenlang seksueel hebben misbruikt. Hij heeft er nooit over gesproken. Pas in 1993 geeft een meerderjarige dochter openheid van zaken tegenover haar vader.

Op 29 april 2005 ontmoeten Ahmed en Mustafa elkaar op het station van Ismaning. Of het toeval was of op afspraak is onduidelijk. Mustafa schiet zijn vroegere vriend zeven keer in het hoofd, waarvan vier keer in het gezicht.

In juni 2006 wordt de dader veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. De rechters gaan ervan uit dat Mustafa zijn moordplannen al jaren met zich meedroeg. De bijzondere zwaarte van schuld is vastgesteld.

Dit betekent: hij kan na 15 jaar gevangenisstraf niet voorwaardelijk vrijkomen. In zijn slotverklaring zegt Mustafa: "Ik wil terug naar mijn vaderland."

Deze eerwraakmoord is een ongewoon geval omdat het slachtoffer een man is, bovendien niet een minnaar van een afvallige vrouw. Bovendien, als de beschuldigingen waar zijn, hoeft men niet noodzakelijkerwijs veel medelijden met het slachtoffer te hebben. Maar het is even ongepast om sympathie te hebben voor de moordenaar en zijn motief. Mustafa moordt niet vanwege het lijden van zijn dochters, maar omdat hij vindt dat zijn eigen eer is aangetast.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Uncategorized en getagd met , , .