Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Ahmet
Geboren: 1977
Poging tot moord: 12 december 2010
Woonplaats: regio Aschaffenburg
Herkomst: Turkije
Kinderen: waarschijnlijk geen
Dader: Haya (ten tijde van het misdrijf 28 jaar), Duits paspoort
Ahmed heeft een relatie met de 18-jarige Ayse, maar wil niet met haar trouwen. Haar broer Haya wil dit niet accepteren. Tijdens een amateurvoetbaltoernooi in de Frankenhalle in Stockstadt besluipt hij Ahmed, die in de zaal zit, van achteren en steekt hem zonder waarschuwing neer. Het slachtoffer is in staat om de derde steek af te weren. Haya trekt een geweer en probeert te vluchten, maar wordt overmeesterd. Ahmed overleeft zwaargewond en ondergaat een spoedoperatie.

Voor de arrondissementsrechtbank in Aschaffenburg bekent Haya het misdrijf, maar hij wil aanspraak maken op korting op de straf vanwege affectieschade. Later verklaart hij dat hij de eer van zijn familie wilde herstellen. In oktober 2011 wordt hij veroordeeld tot 10 jaar gevangenisstraf voor poging tot moord. De namen van de betrokkenen en andere details zijn niet bekend. Alle tips worden op prijs gesteld.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Innovatie, Klokkenluider, Moordpoging, Onderzoek en getagd met , , .