Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Janine Fuentes-Perez
geboren: 1976
neergestoken: 17/18 december 2010
Woonplaats: Bad Homburg/Frankfurt/M.
Herkomst: Slachtoffer: Duitsland; Dader: Turkije
Kinderen: 1 dochter (ten tijde van het misdrijf 12 jaar)
Dader: haar ex-vriend Emir C. (34 jaar)
Janine woont met haar 12-jarige dochter in Bad Homburg en werkt als manager in een café. Haar vriend Emir is geboren in Freiburg, woont in Frankfurt/M. en wordt als jaloers beschouwd. Hij doet zich voor als Spanjaard ("Emilio") en beweert fysiotherapeut te zijn. In feite werkt hij in de catering. Hij is waarschijnlijk een aardige, aangename, maar afhankelijke man. Omdat hij niet met geld kan omgaan, zegt zijn huisbaas hem eind november 2010 te vertrekken. Blijkbaar hoopt hij dat Janine hem in huis neemt.

Er wordt veel geruzied. Janine maakt het uit met hem in november 2010 en gooit hem de deur uit. Emir zal dit niet accepteren. Vijf weken later, vlak voor haar 34ste verjaardag, krijgt hij toegang tot de flat. Als de buren hun hond uitlaten, gaat hij naar binnen. Hij grijpt Janine als ze thuiskomt van haar werk en wurgt haar. Dan neemt hij haar mee in de lift naar de kelder en steekt haar 40 keer. Hij bracht het keukenmes van thuis mee. Naar verluidt, zal hij later zeggen, om zichzelf te doden in het bijzijn van Janine. Van het gevecht draagt hij ook krassen en bloedsporen mee.

Hoewel er een kliniek naast de deur is die Janine's leven had kunnen redden, neemt Emir een taxi terug naar Frankfurt en geeft zichzelf aan bij de politie. Agenten vinden het verminkte lichaam in een plas bloed. Tijdens het misdrijf is de 12-jarige dochter boven in het appartement met haar biologische vader (zij heeft de Spaanse achternaam van haar ex-man).

Het proces begint in mei 2011 bij de arrondissementsrechtbank in Frankfurt. Daar zal hij in juli worden veroordeeld tot 13 jaar gevangenisstraf wegens doodslag, waarna hij zal worden uitgezet naar Turkije.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .