Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Zada
Geboren: 1996
overgoten met heet vet: 4 december 2010
Woonplaats: Herten (NRW)
Herkomst: Libanon
Kinderen: ten minste 1 zoon (ten tijde van het misdrijf 5 jaar)
Dader: haar vader (50 jaar)
Zada's familie komt uit Libanon, haar ouders hebben 8 kinderen. Haar vader huwelijkt haar uit. Zada heeft tenminste een zoon.

Zada scheidt van haar man en duikt anderhalf jaar onder. Daarna vergeeft haar vader haar - zogenaamd.

Op 4 december 2010 overnacht ze bij haar ouders in Herten-Zuid. Terwijl ze slaapt, overgiet haar vader haar met heet vet. Zo wil hij de eer van zijn familie herstellen. Het vet had zijn eerste vrouw verhit, hij heeft ook nog een tweede vrouw.

In april 2012 wordt de vader door de rechtbank Bochum veroordeeld tot 3 jaar gevangenisstraf. Zada had hem in de rechtszaal vergeven. De rechter motiveert de veroordeling als volgt: "De verdachte heeft zijn achterhaalde morele opvattingen boven de lichamelijke integriteit van zijn dochter geplaatst". De echte namen van de betrokkenen zijn onbekend.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Onderzoek en getagd met , , .