Eerwraak verhaal

Ajda und Mohamed
geboren: 2017, 2018
vermoord: 10 maart 2019
Woonplaats: Bielefeld
Herkomst: Dader: Turkije
Kinderen: ze zijn zelf kleine kinderen
Dader: hun vader Süleyman G. (41 jaar)
Op 10 maart steekt Süleyman de twee kinderen in hun appartement. De moeder is er niet op het moment van de misdaad. Hij verwondt zichzelf, en belt dan de ambulance. Hij bekent dat hij zijn kinderen de keel heeft doorgesneden met een keukenmes. Ongeveer 10 dagen later sterft hij in het ziekenhuis aan orgaanfalen.

De echte naam van de moeder is niet bekend. Ze is 27 jaar oud, 14 jaar jonger dan de vader (en later moordenaar) van haar kinderen.

Is dit een eerwraak? De dader kan niet meer worden ondervraagd. De doden worden niet onderzocht. Als het een daad van wanhoop was, is dit geen eerwraak. Maar als het motief is om de moeder de grootst mogelijke schade toe te brengen omdat ze wilde scheiden - dan is er een eremotief.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .