Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Homa
geboren: 1993
gestoken: 10 maart 2019
Woonplaats: Halle / Saale
Herkomst: Afghanistan
Kinderen: onduidelijk
Dader: Mohammad Suliman N. (33 jaar oud bij de misdaad)
Homa komt uit Afghanistan en leeft gescheiden van haar man. Op 10 maart 2019 steekt een andere Afghaan haar in haar appartement in Halle. Homa bloedt dood. Een vriend vindt het lichaam.

Eerst wordt de huurder van het appartement met de naam Shoriye verdacht. Maar dan wordt er een publieke zoektocht naar Mohammad Suliman gelanceerd. Als het motief is om een misdrijf te verbergen (bijvoorbeeld verkrachting), dan is het geen eerwraak. Als het gaat om het straffen van Homa voor de scheiding van haar man, dan is het een eremoord.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , .