Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Jara
geboren: 1997
gestoken: 12 maart 2019
Verblijfplaats: Rinteln (Nedersaksen)
Herkomst: Afghanistan
Kinderen: 2 (op dat moment 1 en 4 jaar)
Dader: haar man (op dat moment 27 jaar)
Jara komt uit Afghanistan en wil scheiden. Haar man accepteert dit niet en steekt haar op 12 maart 2019 in het gedeelde appartement in Rinteln in de wijk Schaumburg, tussen Bielefeld en Hannover. Later worden 36 steekwonden geteld.

De dader is een Afghaan die is opgegroeid in Iran en werkt in de landbouw. Hij vlucht met zijn twee kleine dochters en laat ze achter bij een familielid in Wunstorf. De volgende ochtend geeft hij zichzelf aan bij de politie in Hamburg. Jara is niet de echte naam van de vrouw. De kinderen waren niet in het appartement tijdens de misdaad.

In september begint het proces bij de districtsrechtbank van Bückeburg.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , .