Eerwraak verhaal

Angelique / ongeboren kind
Poging tot moord / doodsteken: 11 juli 2012
Woonplaats: Delmenhorst
Herkomst: Dader: Turkije / Koerden / Yazidi; Slachtoffer: Duitsland
Dader: Sehrivan, de zus van de vader van het ongeboren kind
De constellatie van deze eremoord is zeer ongebruikelijk. Toch speelt het eermotief een doorslaggevende rol.

Sehrivan is Yezidin. Haar beste vriendin Angelique is Duitser en woont samen met de broer van Sehrivan. De twee zijn in verwachting van een kind.

Yazidi leven vaak beter geïntegreerd, maar hebben wel alle strenge huwelijksregels. Het komt er op neer dat de familie van de vader van het kind dat kind niet wil hebben. De moeder van Sehrivan en de vader van het kind dringen bij de 19-jarige Angelique aan op een abortus. Maar ze weigert.

Sehrivan bezoekt haar zwangere vriendin. Om het ongeboren kind te doden, steekt ze haar vriendin 12 keer in de huisingang, waarvan 7 keer in de maag. In het ziekenhuis ondergaat Angelique een spoedoperatie en verliest haar ongeboren kind.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Innovatie, Moordpoging, Onderzoek, Turkije en getagd met , , .