Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Fatma N.
geboren: 1981
doodgestoken: 16 december 2008
Woonplaats: Bochum / Dorsten
Herkomst: Turkije
Kinderen: een dochter (ten tijde van het misdrijf 6 jaar), een zoon (8 jaar)
Dader: Mehmet, haar Turkse echtgenoot (op het moment van het misdrijf 29 jaar)
Vermoedelijk woont Fatma N. sinds 2000 met haar man en twee gemeenschappelijke kinderen in Bochum. De man, een gediplomeerd slotenmaker, heeft de Turkse nationaliteit, zij heeft de Duitse nationaliteit. Begin 2008 scheidde Fatma en verhuisde ze met haar kinderen naar de vrouwenopvang in Dorsten. Een geschiedenis van huiselijk geweld is waarschijnlijk. De Dorstener Zeitung meldt het dreigement: "Ik hak je hoofd af en breng het daarna naar de politie."

In december lokt Mehmet zijn vrouw in een hinderlaag in het voetgangersgebied van Dorsten. Hij rukt haar hoofd achterover en steekt een mes in haar keel - voor de ogen van hun gezamenlijke zoon. Een getuige zal later zeggen dat de dader bijna het hoofd van zijn vrouw afhakte. Sommige kranten spreken over de slachting van een mens.

Daarna loopt de dader rustig weg van de plaats delict met zijn bebloede mes van ongeveer 30 cm lang. Later meldt hij zich bij de politie, bekent de misdaad, maar beweert zich geen details te kunnen herinneren.

De officier van justitie meldt later dat de dader tijdens zijn verhoor een "behoorlijk stoere indruk" had gemaakt en beweerde dat zijn vrouw een huurmoordenaar voor hem zocht. Daarom had hij het mes uit zelfverdediging bij zich. Bij het begin van het proces bij de rechtbank Essen in juni 2009 beweerde de advocaat van de verdediging dat Mehmet stemmen (in zijn hoofd) had gehoord en daarom mogelijk niet schuldig was.

In de rechtszaal komt ook aan de orde hoe Mehmet zijn vrouw heeft kunnen stalken. Hij had een gemanipuleerde mobiele telefoon in de schooltas van zijn zoon gestopt en gebruikte gsm-tracking om te weten te komen waar ze waren. In september 2009 werd Mehmet veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf voor zijn misdaad. Het vonnis luidde dat hij "zijn vrouw letterlijk had afgeslacht."

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , , , .