Eerwraak verhaal
geboren: 1994
Aanval: 8 augustus 2015
Woonplaats: Frankfurt/M.
Herkomst: Slachtoffer: Pakistan; dader: Turkije
Kinderen: geen
Dader: Tolunay (19 jaar), de broer van zijn vriendin
Is dit een poging tot eerwraak? Om deze vraag te beantwoorden, moet je het motief onderzoeken. Omdat het motief van de moord maakt of het eerwraak is of niet.
In de rechtszaal noemt de dader frustratie als motief. Als dat zijn motief is, is het geen eerwraakmoord. Zijn er aanwijzingen dat er een ander motief in het spel was?
Hier is het verhaal, voor zover bekend: Tolunay volgt een opleiding tot kapper. Zijn ouders zijn gescheiden, de respectievelijke families zijn verdeeld. Daarom zijn er ruzies in de aanloop naar de bruiloft van Tolunay's neef in Bad Soden, die naar de bruiloft van Tolunay moet komen. Tolunay gaat ondanks de ruzies.
Daar ontmoet hij de vriend van zijn zus, Anthony C. Hij steekt hem neer. Als hij het uit frustratie doet, is het geen poging tot een eerwraakmoord. Als hij dit doet omdat zijn vader de relatie van zijn dochter met het slachtoffer afkeurt, is de zaak niet zo duidelijk. Het is heel goed mogelijk dat de vader zijn zoon heeft aangespoord, want ineens roept Tolunay: "Ik steek die hoerenzoon neer" en gaat los op Anthony. Hij is een Duits-Pakistaanse politiekandidaat en een christen. De familie van de dader zijn moslims uit Turkije. Tolunay valt op in gevangenschap, omdat hij rond brult en zichzelf vervloekt dat hij Anthony niet heeft vermoord. In januari 2016 begint de rechtszaak bij de arrondissementsrechtbank Frankfurt/M.
Aan het hof zegt Tolunay dat hij spijt heeft van alles en dat zijn daad niets met eer te maken heeft. Hij maakte zich alleen maar zorgen over zijn vader. Dat kan zo zijn, maar dan blijft de vraag waarom hij niet achter zijn vader aanging.
De volgende lezing is echter ook denkbaar: Misschien probeerde de dader het respect van zijn vader terug te winnen. Misschien suggereerde de vader dat Anthony vermoord moest worden. Dan zou het zeker een poging tot eerwraakmoord zijn. In dit geval kan worden aangenomen dat de dader zijn eremotief voor de rechtbank later ontkent omdat hij zijn vader wil beschermen. Anders zou de vader als een aanstichter worden beschouwd. De uitspraak is niet bekend.
Wat is eerwraak? |
Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:
Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije. |
Laatste berichten
-
Eerwraak in Teheran: Moordenaar veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf
-
Eerwraak in Zehlendorf, Duitsland: Man steekt ex-vrouw dood
-
Man doodt vrouw en man in Gilan, Iran
-
Vrouw doodgeschoten voor de ogen van haar 4-jarige zoontje in Rijswijk
-
Eerwraak in Darrehshahr, Iran: 17-jarig meisje vermoord door haar vader
-
Eerwraak in Swat, Pakistan: Vrouw en drie dochters vermoord
-
Eerwraak in Gwalior, India: Vader wurgt zijn dochter
-
Femicide in Sib en Soran, Iran: Man vermoordt echtgenote en schoonmoeder
-
Eerwraak in Bhanpura, India: Vader gearresteerd voor moord op zijn dochter
-
Eerwraak in Khorasan Razavi, Iran: twee zussen vermoord