Eerwraak verhaal

caret-down caret-up caret-left caret-right
Ariana
geboren: 1978
vermoord: 6 mei 2003
Woonplaats: Übach-Palenberg (bij Aken)
Herkomst: Kosovo
Kinderen: ten minste 1 dochter (16 maanden ten tijde van het misdrijf)
Dader: haar zwager Burin M. (25 jaar)
Burin is een asielzoeker uit Kosovo en woont in Hamburg. Zijn broer woont met zijn vrouw en kind (of kinderen) in Übach-Palenberg bij Aken.

Tijdens een bezoek ontstaat een ruzie. Burin vermoedt dat de vrouw van zijn broer een verhouding heeft en dus zijn broer bedriegt. Voor de ogen van zijn 16 maanden oude dochter, steekt hij Ariana dood met meer dan 30 steken. Citaat uit de tenlastelegging: "Daarbij beoogde hij zijn slachtoffer bijzonder veel pijn toe te brengen en haar te martelen door een langzaam intreden van de dood door de messteken opzettelijk in minder levensbedreigende delen van het lichaam te plaatsen." Vervolgens scheidt hij het hoofd van het lijk en loopt met het hoofd en het mes door de voetgangerszone. De rechter zal later spreken van een middeleeuwse triomfantelijke optocht.

Voor de rechtbank van Aken toont Burin geen berouw, maar is hij trots op zijn daad. Hij beweert dat Ariana een slechte vrouw is en de familie onteerd heeft. Hiervoor wordt hij in september 2003 tot 10 jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens doodslag. De rechtbank beschouwde zijn culturele achtergrond en zijn ervaringen uit de oorlog in Kosovo als verzachtende omstandigheden.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek en getagd met , , .