Eerwraak verhaal

Katrin Götze
geboren: 1966
doodgestoken: 1 april 2003
Woonplaats: Münster
Herkomst: Dader: Turkije
Kinderen: onduidelijk
Dader: haar ex-vriend Cetin A. (32 jaar ten tijde van het misdrijf)
Met 66 messteken vermoordt Cetin begin april 2003 zijn ex-vriendin Katrin in Münster. Zij woont in Münster, haar echte naam en nationaliteit zijn niet bekend. Ze is vermoedelijk Duits. De politie vindt het lichaam in het recreatiegebied Steinfurter Bagno. De dader duikt onder en wordt op de opsporingslijst gezet.

Niets zou over de zaak bekend zijn geworden als de dader niet 15 jaar later in Parijs was gearresteerd. Hij had een maatschappelijk werker aangevallen met een mes. Het Europees aanhoudingsbevel werd ontdekt via een speekselstaal. Uitlevering wordt verzocht. Dus komt de zaak in augustus 2018 opnieuw in de pers.

Wat is eerwraak?

Een eremoord is een moord in naam van de eer. Als een broer zijn zus vermoordt om de familie-eer te herstellen, is dat een eerwraak. Volgens activisten zijn de meest gebruikelijke redenen voor eerwraak als het slachtoffer:

Vragen over eerwraak

  • weigert mee te werken aan een gearrangeerd huwelijk.

  • de relatie wenst te beëindigen.

  • het slachtoffer was van verkrachting of seksuele aanranding.

  • werd beschuldigd van het hebben van een seksuele relatie buiten het huwelijk.

Mensenrechtenactivisten geloven dat er jaarlijks 100.000 eremoorden worden uitgevoerd, waarvan de meeste niet worden gerapporteerd aan de autoriteiten en een aantal zelfs bewust wordt verdoezeld door autoriteiten zelf bijvoorbeeld omdat de daders goed bevriend zijn met lokale agenten, machthebbers of politici. Geweld tegen meisjes en vrouwen blijft een serieus groot probleem in Pakistan, India, Afghanistan, Irak, Syrië, Iran, Servië en Turkije.

Geplaatst in Eerwraak, Onderzoek, Turkije en getagd met , , , .